До средата на ноември са потвърдени 26 огнища на Високопатогенна инфлуенца

...
До средата на ноември са потвърдени 26 огнища на Високопатогенна инфлуенца
Коментари Харесай

БАБХ потвърди 26 огнища на птичи грип в 5 административни области в страната

До средата на ноември са доказани 26 огнища на Високопатогенна инфлуенца по птиците в 5 административни области – Добрич, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол, оповестиха от Българската организация по сигурност на храните.

Високопатогенната птича инфлуенца или така наречен " птичи грип ", е мощно контагиозна болест по животните. Тя е установена за пръв път в Италия през 1878 година и е извънредно контагиозна за птиците и водеща до смъртност приближаваща 100%.

Общият брой на птиците във всички наранени птицевъдни стопанства е над 1 млн. 14 са огнищата в животновъдни обекти за развъждане на патици мюлари, 6 при кокошеви, като едно е във плантация с бройлери, 5 в задни дворове, 1 в дивечовъдно стопанство.



БАБХ установи, че циркулацията на вируса продължава да съществува в птицефермите. Основни аргументи за появяването и разпостранението на болестта са пробиви в биосигуността на фермите, развъждането на птици навън и превоза на животните.

Агенцията е подхванала ограничения за ранно разкриване на инфектирани с вируса птици, попречване разпространяването на болестта, както и за предотвратяване на птицевъдния бранш в останалата част от страната.

Движението на птици в и от защитните и надзорни зони не се позволява с изключение на при изключенията, написани в законодателството. За предварителна защита и надзор на болестта се прави непоколебим контрол с клинични прегледи в птицевъдните обекти, намиращи се в основаните защитни и наблюдателни зони към установените огнища. БАБХ също по този начин упорства за самоконтрол и основаване на браншова организация.

Във връзка с усложнената епизоотичната ситуация с птичия грип, ЕК повдигна въпроса за разширение на актуалните зони на ограничавания и основаване на спомагателна рестриктивна зона в страната, която да включва територията на областите Пловдив, Хасково и част от област Стара Загора.

Основанията на Европейска комисия са свързани главно с увеличението броя на огнищата от началото на октомври 2018 година, появяването на огнищата в едни и същи птицевъдни обекти, започващия високо рисков сезон на болестта, както и с нуждата за даване на гаранции пред страни членки и трети страни за придвижването на живи домашни птици и яйца за люпене.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР